Tohle dává naší práci smysl

visibility2137 Zobrazení comment0 komentářů list V: KimchiClub

Dobrý den,

od letošních Vánoc jím pravidelně kimchi od Vás a to svým způsobem na doporučení jednoho "netradičního" obvoďáka, který mi doporučil kvašenou zeleninu, protože mám crohnovu chorobu. Chtěl jsem se s Vámi proto podělit o svoji prozatímní zkušenost, protože si myslím, že by mohla případně pomoci více lidem. 
Jak jsem uvedl, mám crohnovu chorobu, přišlo se na to asi před třemi lety ve velmi pokročilém stadiu. Následovala tedy operace, kde mi byla odstraněna zhruba jedna třetina tenkého střeva, což je celkem dost. Od operace pravidelně docházím na biologickou léčbu, která je nějakým způsobem učiná. Vzhledem k tomu, jak mám střevo krátké, tak dost záleží na tom co jím, dráha na zpracování potravy a vstřebání živin je prostě kratší.
Potom, co jsem začal jíst kimchi jsem velmi rychle zaznamenal dlouhodobý pozitivní vliv této činnosti, trávení se velmi zlepšilo. To samo osobně je pro mě skvělá změna, jestli musím na záchod 4x nebo jednou a jestli mě bolí nebo nebolí břicho je velký rozdíl. Ale není to úplně měřitelné zlepšení. Proto jsem byl velmi zvědavý na výsledky pravidelného klinického vyšetření. Docházím na bio léčbu 1x za dva měsíce a pokaždé mi dělají krevní testy a ze vzorků stolice vyhodnocují zánětlivou aktivitu pomocí takzvaného fekálního kalprotektinu. To je nespecifický marker značící přítomnost a intenzitu nějakého zánětu v trávicí soustavě. Byl jsem velmi potěšen, když mi teď přišly výsledky. Dlouhodobě jsem měl hodnoty kolem 90, což je v mé situaci ok, zdravý člověk má 0 - 50. Po měsící užívání kimchi mám poprvé od operace jinou hodnotu a to 65.
Je to zatím jedno měření, ale vypadá to velmi slibně. Nejenže mi to pocitově výrazně lépe tráví, ale dokonce se to projevilo i v lékařsky měřitelné hodnotě, která mi po letech klesla na hodnotu, kterou jsem nikdy neměl. Jsem zvědavý, jak se to bude vyvíjet dál.
Tak jsem se s Vámi o toto chtěl podělit a poděkovat, že skvělé kimchi vyrábíte. A kdybyste chtěli moji informaci využít na webových stránkách, byl bych rád. Od klasických doktorů se člověk dozví, že crohn je neléčitelný a jediná cesta je biologická léčba, což je v tuto chvíli nejšetrnější způsob imunosupresivní terapie (takže furt žádná hitparáda). Na základě skvělé zkušenosti s kimchi by mi nevadilo, kdyby se o tom dozvědělo více lidí a mělo šanci si kimchi vyzkoušet, crohna má dneska celkem dost lidí.
Děkuji s pozdravem
Petr Novota

Napsat komentář

Komentáře jsou zveřejněny až po schválení.
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December