Kimchi | KimchiClub

KIMCHI

Co je kimchi a proč je zdravé?

Kimchi je korejská národní specialita. Zjednodušeně se jedná o pikantní křupavý salát připravený z nakládané a fermentované (kvašené) zeleniny, bílé ředkve, jarní cibulky, chilli, česneku, zázvoru a dalších ingrediencí. Celý produkt je bez konzervantů, protože fermentační proces je zároveň procesem konzervace. Mimo jiného je to jeden z nejekologičtějších způsobů uchovávání potravin.

Americký časopis Health zařadil v roce 2006 kimchi mezi pětici nejzdravějších jídel. A to především proto, že je bohaté na vitaminy, napomáhá trávení a zastavuje rakovinné bujení. Podrobnější informace o benefitech tohoto fermentovaného salátu si můžete předčíst na oficiálních stránkách časopisu Health - Health Magazine/ Seoul Times

Kimchi jsou také připisovány účinky povzbuzující imunitu, což se projevilo například v boji s ptačí chřipkou, ale především se ukazuje, že může být prospěšný v boji proti onemocnění COVID-19. Aspekt benefitů fermentované zeleniny na imunitu, díky níž je člověk lépe odolný vůči nakažení virem COVID-19, řeší například článek USA Today News, v němž autorka apeluje na nutnost provedení klinických studií v kontextu účinků kimchi na posílení imunity jedince a zvýšení obranyschopnosti vůči onemocnění COVID-19. Celý článek najdete pod následujícím odkazem - COVID 19/ kimchi

V České republice se kladnými účinky kimchi na organismus v kontextu rizika nakažení infekcí COVID-19 zabývá například Institut funkční medicíny a výživy, který poukazuje na fakt, že právě kimchi obsahuje všechny vitamíny a podpůrné složky, které jsou odborníky stále častěji vyzdvihovány jako ty, které napomáhají v boji proti pandemii COVID-19. Bližší informace nalezte zde – COVID 19/IFMV

V roce 2012 bylo jihokorejské kimchi zařazeno na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva. V roce 2015 bylo na seznam zařazeno i severokorejské kimchi. Bližší informace naleznete na oficiálních stránkách UNESCO - UNESCO/ kimchi

Kromě jiného má kimchi i své vlastní muzeum, a to Soulu, v hlavním městě Jižní Korey - The Kimchi Field Museum

Kladete si otázku, proč korejské jídlo produkovat a konzumovat v Česku? Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva v přepočtu na počet obyvatel na světě. Podle statistik Národního screeningového centra a Národního onkologického registru bylo Česko do roku 2015 zemí s nejvyšším výskytem rakoviny konečníku a tlustého střeva na světě a s nejvyšší úmrtností právě v důsledku těchto onemocnění. Každoročně přibývá v Česku přibližně 8000 nových pacientů s touto diagnózou. Bližší informace a statistiky najdete na oficiálních stránkách Národního screeningového centra - NSC ČR/ RTS

Jižní Korea ve spolupráci s britskými a severoamerickými univerzitami provedla několik desítek studií a rozborů, které ukazují na fakt, že fermentované potraviny, a konkrétně kimchi, mají velmi dobré výsledky mimo jiného u pacientů s rakovinou tlustého střeva. Statistiky a přesné výsledky nalezte zde - science direct/ kimchi studies

Existuje více druhů kimchi. Mezi nejznámější a nejčastěji servírované patří gimjang. Kimchi se dělí nejen podle použitých surovin, ale i podle zeměpisné a sociální oblasti i dle ročního období. Kimchi ze severu jsou méně slaná a kořeněná, naproti tomu specialitou středozápadu je užití dýně. Na jihovýchodě se hojně doplňuje o ančovičky. Jarní období dává příležitost čerstvé zelenině a bylinkám, v létě to pak bývají třeba okurky a ryby. Zimní recepty zpestřují hrušky, piniové oříšky a ořechy. Podrobněji zde - kimchi I.Verner

Kontakt

NOPTASTE s.r.o.

Sídlo firmy a fakturační adresa:

Čechova 519/57, 664 51 Šlapanice

Provozovna, odběr objednaného zboží

(pouze po telefonické domluvě)

Lidická 316/28 (areál ICEC), 664 51 Šlapanice

Telefonické kontakty

Výkonný ředitel
Ondřej Velan
Tel.: +420 777 951 619
E-mail: ondrej.velan@kimchiclub.cz

Obchodní oddělení
Dominika Kubíková
Tel.: +420 734 721 121
E-mail: dominika.kubikova@kimchiclub.cz