Zdravotní benefity kimchi | Kimchiclub

ZDRAVOTNÍ BENEFITY KIMCHI

Ke zdraví prospěšným účinkům kimchi patří zejména pozitivní účinky na srdce (celý kardiovaskulární systém) a na trávicí systém. Množství antioxidantů v kimchi se projevuje v boji proti rakovině, cukrovce, obezitě, atopické dermatitidě i žaludečním vředům. Flavonoidy a probiotika, na které je kimchi bohaté, pomáhají v boji proti stárnutí, udržet správnou hladinu cholesterolu a posilují imunitní systém. Bližší informace o prospěšných účincích kimchi i jeho nutričních hodnotách si můžete přečíst v článku kimchi a zdraví

Ptáte se, proč bychom se měli zajímat o fermentované potraviny? Proč lidé fermentují potraviny po více než 2000 let? 

Výzkum pozitivních účinků těchto potravin zahrnuje na 140 chorob, proti kterým mohou být vhodnou prevencí nebo pomohou zmírnění obtíží.

Vybrali jsme z nich ty nejčastější:

  • rakovina 
  • Parkinsonova choroba
  • srdce (celý kardiovaskulární systém)
  • trávicí systém
  • cukrovka
  • obezita
  • atopická dermatitida
  • žaludeční vředy
  • kornatění tepen

Je to hlavně protože kimchi je bohaté na:

  • vitaminy
  • minerální látky
  • esenciální aminokyseliny
  • flavonoidy a probiotika

a to vše pomáhá např. v boji proti stárnutí, udržet správnou hladinu cholesterolu, posiluje imunitní systém nebo podporuje růst vlasů.

Pravé a dobře udělané kimchi je příznivé pro náš organismus. Kimchi je totiž nízkokalorické, s vysokým obsahem vlákniny a živin, obsahuje řadu vitaminů jako vitamin A, vitamin B1, vitamin B2 nebo vitamin C. Je také bohaté na aminokyseliny a minerální látky, jako je železo, vápník nebo selen. Obecně je možno říci, že fermentované produkty příznivě ovlivňují naše zdraví. Kimchi má v sobě velké množství silných antioxidantů a má i výhody probiotik ve formě Lactobacillus bakterií (LAB). Navíc obsahuje řadu zdravých látek včetně chlorofylu, kartenoidu, kapsacinu nebo flavonoidy s nízkým obsahem tuku a cukru. K mnoha zdraví prospěšným účinkům kimchi se dlouhodobým zkoumáním a studiemi postupně přidávaly další a zjistilo se, že kimchi má zejména pozitivní účinky v prevenci rakoviny tlustého střeva. Více informací se dozvíte ve studii Cancer preventing potential of kimchi

Probiotické bakterie mléčného kvašení ovlivňují střevní mikroflóru a její metabolické aktivity. Fakta vyplývající z rozsáhlých experimentů podporují teorii, že vybrané kmeny BMK (bakterie mléčného kvašení) mají antirakovinové vlastnosti. BMK s antirakovinovými účinky jsou přírodní kmeny se specifickými vlastnostmi a lze je perorálně použít jako terapeutické látky s relativně vysokým stupněm bezpečnosti a účinnosti. Podrobné informace o probiotických bakteriích naleznete na následujícím odkazu L.Grillová/ probiotika s antirakovinnou aktivitou

Probiotika mají vliv na zdravé zažívání, imunitní systém a s tím související psychickou a fyzickou pohodu, má přibližně 500 druhů mikroorganismů žijících ve střevech. Lidské tělo je schopné díky probiotickým mikroorganismům ve střevech lépe využívat vitaminy, vápník nebo laktózu. Díky jejich aktivitě dochází např. k navracení rovnováhy střevního prostředí, je podpořena produkce vitaminů K a B[12], zlepšuje se prokrvení i hybnost střeva a činnost imunitního systému. Probiotika jsou doporučována buď k prevenci, udržení zdraví (např. během a po léčbě antibiotiky, pro povzbuzení imunity, nebo před hospitalizací v nemocnici), nebo pro podporu zdraví při specifickém způsobu léčby různých onemocnění jako zánětlivá onemocnění GIT, atopické ekzémy a alergie, prevence kolorektálního zhoubného nádoru aj. Jak fungují bakterie mléčného kvašení v potravinářském průmyslu si můžete přečíst v práci M.Jurčáková/ LAB v potravinářském průmyslu

Kontakt

NOPTASTE s.r.o.

Sídlo firmy a fakturační adresa:

Čechova 519/57, 664 51 Šlapanice

Provozovna, odběr objednaného zboží

(pouze po telefonické domluvě)

Lidická 316/28 (areál ICEC), 664 51 Šlapanice

Telefonické kontakty

Výkonný ředitel
Ondřej Velan
Tel.: +420 777 951 619
E-mail: ondrej.velan@kimchiclub.cz