Kimči, špenát a losos ukazují směr. Vědci sestavili potravinový kompas

visibility2815 Zobrazení comment0 komentářů list V: KimchiClub - Zajímavosti

Chce být striktně vědeckým průvodcem světem jídla, ovšem veskrze praktickým. Food Compass americké Tuftsovy univerzity hodnotí prospěšnost nápojů, ovoce, masa nebo pečiva skrze devět kategorií. Jako nejzdravější potraviny kompas vidí například kimči, lososa a celerový džus. Propadly párky v rohlíku, samozřejmě i limonády.

Vědci svůj kompas složili analýzou a hodnocením více než osmi tisíc potravin, nápojů, ingrediencí i celých jídel.

„Jakmile se veřejnost dostane dál než jen za poučku ‚dbejte na zeleninu, vyhýbejte se slazeným nápojům‘, je zmatená,“ vysvětluje motivy kompasu zdravého jídla Dariush Mozaffarian, který se jeho vývoje účastnil. Výsledek své práce považují podle serveru Yahoo autoři kompasu za jeden z nejkomplexnějších systémů hodnocení přínosu potravin, který máme k dispozici.

Laura Wrightová z Univerzity Jižní Florida souhlasí: „Konzumenti se v záplavě zdravotních rad ztrácejí. Říká se jim ‚snižte spotřebu tuků‘, ale potom zase ‚ha, vybírejte si ty zdravé‘. Kompas je pro ně mnohem konkrétnějším průvodcem,“ soudí na serveru HealthLine.

Mezi stovkovými premianty je špenát, kimči, výtečnými výsledky se samozřejmě chlubila všechna zelenina. Kralovala i mezi nápoji, stovky bodů v oné skupině dosáhl celerový džus a také rajčatový. Následovala zeleninová a ovocná smoothie, mrkvový džus, stoprocentní pomerančový s vápníkem, pod šedesát bodů mělo kapučíno, káva, stoprocentní jablečný džus. Mezi poraženými byla s jedním bodem kola, energy drink Monster, limonády, o bod navíc měl Red Bull.

Zdroj: https://www.idnes.cz/xman/styl/potravinovy-kompas-food-compass-nutricni-hodnota-kalorie.A220720_150027_xman-styl_fro

Napsat komentář

Komentáře jsou zveřejněny až po schválení.
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December